Zoeken

Fotografie kan je leren zonder opleiding.

Bijgewerkt: 9 sep 2020


Eerste fotoshoot op Bali

Het mooie aan mijn vak als fotograaf is dat het vaak uit passie geboren wordt. Streef iets na waar je zelf intens gelukkig van wordt en hier maak je je beroep van. Het bijkomende voordeel van fotograaf zijn is dat je geen mega investeringen hoeft te maken maar gewoon kan beginnen met een camera, een lens en vooral een grote dosis enthousiasme!


De kwaliteit van je apparatuur maakt nog geen goede foto

Wat ik heb ervaren, is dat er twee soorten beginnende fotografen zijn; één is het type dat

alleen gaat beginnen met de allerbeste (en dus vaak duurste) spullen. Type twee is meer zoals ik ben; de fotograaf die een camera heeft en gewoon een hoop ervaring opdoet door veel te fotograferen en de stoute schoenen aantrekt om overal te schieten.

De kwaliteit van je apparatuur maakt nog geen goede foto, daar komt veel meer bij kijken.

Het zou handig zijn als je al een beetje oog voor compositie hebt maar ook zonder dit van nature te hebben kan je hier aan werken.

Zonder dure opleidingen of een stage waar je niks voor betaalt krijgt, ligt de wereld aan je voeten met betrekking tot leren tegenwoordig. Typ maar eens ‘’Lightroom for beginners’’ in bij Youtube, neem een proefabonnement bij Skillshare maar bovenal, welke camera je ook hebt: zet hem op manueel! Als je echt het meeste uit je camera wilt gaan halen, zorg er dan voor dat je weet hoe deze werkt en wat er gebeurt als je bijvoorbeeld je Iso of sluitertijd verandert.


Ik was twee weken ingeschreven bij de kamer van koophandel voordat ik op wereldreis ging om mijn droom te verwezenlijken: als fotograaf de wereld over. Al mijn technieken, maar ook zaken die ik niet wist zoals het opmaken van een factuur of acquisitie plegen heb ik allemaal tijdens het reizen geleerd zonder daar geld aan uit te geven. Nu, twee jaar later, heb ik mijn eigen bedrijf en ben ik nog altijd lerende. Met de opbrengsten van de fotoshoots die ik doe, zorg ik dat ik stapje voor stapje de apparatuur aanschaf die ik nodig heb.

Als ik een gouden tip mag geven: kijk elke dag een uur Youtube over fotografie waar je iets van leert. Ook als je denkt dat je al genoeg ervaring hebt kan je elke dag een nieuwe techniek leren, ook programma’s als Lightroom of Photoshop blijven door ontwikkelen.

Dus pak je camera en begin gewoon te ontdekken wat jij er mee kan doen!

  • Instagram
  • LinkedIn - grijze cirkel

Bedrijfsfotograaf Eindhoven

nick@wanderbrooks.nl

0650295435

Eindhoven