top of page

Bedrijfsfotografie, het verhaal achter de foto: Activatie shoots.

Bijgewerkt op: 3 apr.


Als bedrijfsfotograaf krijg ik regelmatig het verzoek om activatie shoots te doen, waarbij ik de kans krijg om de energie en opwinding vast te leggen die ontstaat tijdens evenementen, promoties of andere activiteiten. Deze shoots zijn vaak dynamisch en vol leven, en bieden mij als fotograaf de mogelijkheid om unieke momenten vast te leggen die de essentie van de gelegenheid weerspiegelen zoals bij de winkel opening van de Xenos of productactivaties die ik via Young Perfect doe. In deze blogpost wil ik graag delen wat een activatie shoot is en waarbij ik de uitdagingen, hoogtepunten en het creatieve proces achter de foto's met jullie zal delen.

 

Een activatie shoot is een specifiek type fotoshoot dat gericht is op het vastleggen van de interactie, opwinding en energie rondom een bepaalde activiteit, evenement of promotie. Deze shoots worden vaak georganiseerd als onderdeel van marketing- of reclamecampagnes om de betrokkenheid van het publiek te vergroten en merkbeleving te creëren.

 

Tijdens een activatie shoot is het doel om de sfeer en beleving van het evenement of de activiteit zo nauwkeurig mogelijk vast te leggen. Dit kan variëren van het fotograferen van mensen die deelnemen aan interactieve spellen of uitdagingen tot het vastleggen van spontane momenten van plezier en emotie.

 


Het vereist vaak snelle reactietijden van jouw als fotograaf, aangezien de gebeurtenissen zich vaak snel ontvouwen en momenten van opwinding en betrokkenheid vluchtig kunnen zijn. Als fotograaf is het belangrijk om alert te zijn en in staat te zijn om snel te reageren om die cruciale momenten vast te leggen die het verhaal van de activiteit vertellen.

 

Bij het fotograferen van een activatie is het van essentieel belang om aan het begin van het evenement specifieke momenten te identificeren en te plannen die je absoluut moet vastleggen. Dit helpt je om ervoor te zorgen dat je de shots hebt die je nodig hebt, zelfs als de gebeurtenissen zich snel ontwikkelen en de tijd beperkt is.

 

Door van tevoren te weten welke beelden je sowieso wilt maken, kun je momenten ensceneren en ervoor zorgen dat je geen belangrijke shots mist. Dit kunnen beelden zijn zoals een goed gevuld schap, de persoon portreteren die de activatie doet, details foto’s van de producten, een hand die de pruducten pakt en speciale gasten of influencers die aanwezig zijn.

 

Uiteraard moet je voor een shoot altijd afstemmen waar de klant behoefte aan heeft zodat je de activatie goed kan plannen voor jezelf. Doordat je voor de activatie al veel foto’s kan maken die je kan afvinken voor de shoot, kun je jezelf volledig focussen tijdens de activatie op de oprechte momenten tussen klanten en de activatie.


Tijdens een activatie is het gebruik van een veelzijdige lens zoals een 24-70mm een slimme zet, omdat dit je in staat stelt om snel te schakelen tussen verschillende soorten foto's. Deze lens biedt een breed scala aan brandpuntsafstanden, waardoor je zowel overzichtsfoto's als gedetailleerde close-ups kunt maken zonder van lens te hoeven wisselen.

 

Met de groothoekstand van 24mm kun je prachtige overzichtsfoto's maken van de hele activatie, waardoor je de omvang en het enthousiasme van het evenement kunt vastleggen. Deze brede kijkhoek is ideaal voor het vastleggen van de algehele sfeer en drukte van de activiteit.

 

Aan de andere kant kun je met de telestand van 70mm gemakkelijk inzoomen op specifieke details, interacties of emoties die zich tijdens de activatie voordoen. Dit stelt je in staat om close-up shots te maken met veel detail en expressie, waardoor je de kijkers een intiemer kijkje kunt geven in de gebeurtenissen die zich afspelen.

 

Naast het gebruik van een veelzijdige lens zoals een 24-70mm, kan het ook handig zijn om tijdens een activatie twee camera's te gebruiken, elk met een andere lens. Dit stelt je in staat om nog meer flexibiliteit te hebben en tegelijkertijd verschillende perspectieven vast te leggen.

 

Door twee camera's met verschillende lenzen te gebruiken, heb je de vrijheid om snel te kunnen schakelen tussen verschillende brandpuntsafstanden en perspectieven, zonder dat je van lens hoeft te wisselen. Dit verhoogt niet alleen je efficiëntie tijdens het fotograferen, maar stelt je ook in staat om een breder scala aan beelden vast te leggen en het verhaal van de activatie op een meer veelzijdige en boeiende manier te vertellen. Het hebben van een 2e camera klink wellicht als een luxe maar als professioneel fotograaf is dit eigenlijk een must. Het zal je gebeuren dat je camera er opeens mee ophoudt of dat je hem laat vallen. Jij als professional kan moeilijk tegen de klant zeggen dat je geen foto's hebt omdat je geen backup plan had.

 

Voor een activatie shoot zoals deze is het ook cruciaal om je sluitertijd op minimaal 1/160 van een seconde te zetten. Tijdens dergelijke evenementen gaan mensen niet speciaal voor de camera poseren; ze gaan verder met hun dagelijkse bezigheden en activiteiten. Door een snelle sluitertijd te gebruiken, minimaliseer je de kans op bewegingsonscherpte in je foto's, zelfs als mensen zich snel bewegen of onverwachte bewegingen maken.

 

Deze snelle sluitertijd stelt je in staat om scherpe en heldere beelden vast te leggen, zelfs in omgevingen met veel beweging en activiteit. Het zorgt ervoor dat je de spontane momenten en opwinding van de activatie kunt vastleggen zonder concessies te doen aan de beeldkwaliteit.12 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page