top of page

''Tethered'' fotograferen, het verhaal achter de foto: Tether Tools.


studiofotografie
Tethered fotograferen

"Tethered" fotograferen betekent simpelweg dat je camera verbonden is met je laptop via een kabel. In mijn geval gebruik ik hiervoor de kabels van Tether Tools, die vervolgens verbonden zijn met mijn MacBook. Op mijn MacBook maak ik gebruik van het programma "Capture One" om mijn fotoshoots te beheren en te bewerken. Met deze opstelling kan ik direct de genomen foto's bekijken en beoordelen, wat de efficiëntie van mijn workflow aanzienlijk verbetert.

 

Het gebruik van een laptop tijdens een fotoshoot op locatie biedt tal van voordelen die zowel de efficiëntie als de kwaliteit van het werk ten goede komen. Ten eerste stelt het de klant in staat om live mee te kijken naar de genomen foto's, wat de communicatie en samenwerking tussen fotograaf en klant aanzienlijk verbetert. Hierdoor kan de klant direct feedback geven en eventuele wijzigingen voorstellen, waardoor het proces van het vastleggen van de gewenste beelden soepeler verloopt.


fotoshoot in de studio
Tether Tools kabel

Daarnaast maakt het gebruik van een laptop het gemakkelijker om de kwaliteit van de genomen foto's te controleren. Door de beelden direct op een groot scherm te bekijken, kan de fotograaf nauwkeurig controleren of de foto's scherp zijn en of alle gewenste details goed worden vastgelegd. Dit stelt de fotograaf in staat om indien nodig aanpassingen te maken aan belichting, compositie of focus, nog voordat de fotoshoot is afgerond.

 

Bovendien maakt het werken met een laptop het mogelijk om de gemaakte beelden direct te selecteren en te organiseren. Dit bespaart tijd tijdens het nabewerkingsproces, omdat de beste foto's al tijdens de fotoshoot kunnen worden geselecteerd en bewaard. Hierdoor kan de fotograaf efficiënter werken en de klant sneller voorzien van de gewenste eindresultaten.

 

Al met al is het gebruik van een laptop tijdens een fotoshoot op locatie een waardevolle tool die zowel de fotograaf als de klant ten goede komt. Het verbetert de communicatie, controleert de kwaliteit van de foto's en versnelt het selectieproces, waardoor een soepele en succesvolle samenwerking wordt gegarandeerd.


fotografie
Aan het werk in mijn studio

Het meenemen van een reserve tetherkabel tijdens fotoshoots is altijd een slimme zet, omdat het je voorbereidt op onverwachte situaties waarbij een kabel defect kan raken of niet goed functioneert. Dit zorgt ervoor dat je snel kunt reageren op problemen en de fotoshoot zonder onderbreking kunt voortzetten.

 

Een van de voordelen van de Tether Tools kabel is dat deze oranje is. Dit lijkt misschien een eenvoudig detail, maar het heeft een praktisch voordeel. Omdat de kabel opvalt door zijn heldere kleur, is de kans kleiner dat mensen er per ongeluk op gaan staan of erover struikelen tijdens de fotoshoot. Dit minimaliseert het risico op beschadiging van de kabel en zorgt voor een vlotte en ononderbroken verbinding tussen de camera en de laptop.

 

Kortom, het meenemen van een reserve etherkabel en het gebruik van een opvallende kabel zoals die van Tether Tools kan de betrouwbaarheid en efficiëntie van je tethered fotoshoots aanzienlijk verbeteren. Het stelt je in staat om flexibel te blijven en eventuele problemen snel op te lossen, zodat je je kunt concentreren op het vastleggen van prachtige beelden.


Als je ooit hebt geprobeerd om te fotograferen terwijl je camera is verbonden met een computer of ander apparaat via een USB-kabel, weet je hoe vervelend het kan zijn als die kabel per ongeluk wordt losgetrokken. Het kan niet alleen resulteren in verloren beelden of onderbroken workflows, maar het kan

studiofotografie
Tetherblock van Tether Tools

ook schade veroorzaken aan de delicate USB-poorten van je camera.

 

Gelukkig is daar een oplossing voor: de TetherBlock van TetherTools. Deze kleine maar handige accessoire is een game changer voor fotografen die regelmatig tethered schieten. Het biedt niet alleen een veilige verbinding tussen je camera en computer, maar voorkomt ook dat de kabel per ongeluk wordt uitgetrokken tijdens een shoot.

 

Een van de grootste voordelen van de TetherBlock is het gebruiksgemak. Dankzij het Arca Swiss-systeem is de TetherBlock compatibel met een breed scala aan statiefkoppen, wat betekent dat je hem kunt gebruiken met vrijwel elk statief op de markt. Dit maakt het een uiterst veelzijdige en handige toevoeging aan je fotografiekit.


In conclusie is het gebruik van tetheren bij fotografie echt een volgende stap in professionalisering die serieus overwogen zou moeten worden door fotografen die dit nog niet doen. Het toevoegen van tetteren aan je toolkit biedt talloze voordelen.


Workflow voor een fotograaf
Capture One

Kortom, tetheren is een investering die de moeite waard is voor elke serieuze fotograaf. Het biedt niet alleen praktische voordelen en verbeterde resultaten, maar het getuigt ook van een professionele benadering van het vak. Of je nu een amateurfotograaf bent die zijn vaardigheden wil verbeteren of een ervaren professional die zijn uitrusting wil optimaliseren, het integreren van tetheren in je fotografiepraktijk zal ongetwijfeld leiden tot indrukwekkende en professionele resultaten.

5 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page