top of page

Restaurantfotografie, het verhaal achter de foto: Restaurant El Puente.

Bijgewerkt op: 10 apr.


restaurantfotografie waar twee mensen proosten
Restaurant El Puente

Als fotograaf heb ik het voorrecht om regelmatig fotoshoots te doen voor restaurants, waarbij ik niet alleen de heerlijke gerechten vastleg, maar ook de unieke sfeer en het karakter van elk restaurant probeer te vangen. Achter elke foto schuilt een verhaal - een verhaal van smaak, passie en creativiteit dat ik graag met jullie wil delen. In deze blogpost nodig ik jullie uit om samen met mij een kijkje te nemen achter de schermen van mijn werk als restaurantfotograaf bij restaurant El Puente. Ontdek hoe ik de essentie van elk restaurant vastleg en hoe elke fotoshoot een eigen avontuur is, vol uitdagingen, inspiratie en culinaire hoogstandjes. Dompel jezelf onder in de boeiende wereld van restaurantfotografie, waar elk beeld een verhaal vertelt.


In de wereld van restaurantfotografie is het gemakkelijk om te vervallen in de overtuiging dat technische perfectie het belangrijkste doel is. Hoewel technische vaardigheden zeker een rol spelen, is het cruciaal om te begrijpen dat het uiteindelijke doel van een goede restaurantfoto verder gaat dan alleen maar een technisch correct beeld vastleggen. simpel gezegd... het eten moet er gewoonweg lekker uitzien!


het ruiken aan de kurk
De sommelier aan het werk

Ten eerste is het van belang dat het eten er verleidelijk uitziet op de foto. Dit gaat verder dan alleen maar het correct belichten en scherpstellen van het gerecht. Het gaat erom de textuur, kleur en presentatie van het eten op een manier vast te leggen die de kijker doet watertanden. Dit betekent dat ik als fotograaf vaak moet werken met chefs en koks om ervoor te zorgen dat het eten op zijn best wordt gepresenteerd voor de camera, met alle details en smaakvolle elementen die het gerecht te bieden heeft.


Ten tweede is het vastleggen van de sfeer van het restaurant essentieel voor elke foto. Een goede restaurantfoto moet niet alleen het eten presenteren, maar ook de unieke ambiance en het karakter dat het restaurant graag wilt overbrengen. Dit kan worden bereikt door aandacht te besteden aan details zoals de inrichting, de verlichting, de tafelsetting en zelfs de interactie tussen personeel en gasten. Elke foto moet de kijker het gevoel geven dat ze worden uitgenodigd om deel uit te maken van de culinaire ervaring die het restaurant biedt.


foodfotografie apperol Spritz
Aperol Spritz

Het hebben van extra personeel van het restaurant als figuranten tijdens een fotoshoot kan een onschatbare hulp zijn bij het vastleggen van de juiste sfeer en beleving. Deze medewerkers kennen het restaurant als geen ander en kunnen een natuurlijke en authentieke aanvulling vormen op de setting. Bovendien kunnen deze figuranten helpen bij het creëren van een meer realistische en dynamische omgeving. Ze kunnen plaatsnemen aan tafels, genieten van gerechten, gesprekken voeren en zelfs subtiele handelingen uitvoeren die het gevoel van een druk en levendig restaurant nabootsen. Mocht er echter geen personeel beschikbaar zijn kan je altijd aangeven dat vrienden of familie ook meer dan prima is.


Kortom, het gebruik van extra personeel als figuranten tijdens een restaurantfotoshoot kan een waardevolle toevoeging zijn, waardoor de foto's levensechter en boeiender worden. Hun aanwezigheid draagt bij aan de algehele beleving en kan helpen om de essentie van het restaurant op een authentieke manier vast te leggen.


Voor een restaurantshoot is het ook belangrijk om goed voorbereid te zijn en alle benodigde apparatuur en accessoires bij de hand te hebben om het beste resultaat te behalen. Naast je camera en verlichting zijn er verschillende andere items die van pas kunnen komen om de fotosessie soepel te laten verlopen en om de gewenste sfeer en uitstraling vast te leggen.

 

Bij het samenstellen van je uitrusting voor een restaurantshoot, zijn er enkele items die absoluut onmisbaar zijn. Denk aan reflecterend materiaal om schaduwen te verzachten en de details te accentueren. Een pincet kan van onschatbare waarde zijn om kleine aanpassingen aan de gerechten te maken, zodat ze perfect op de foto komen. En wat dacht je van nepijs? Het toevoegen van een vleugje verfijning aan drankjes of gerechten kan echt het verschil maken in de presentatie.

Foodfotografie tijdens het werk
De chefs aan het werk

Een sprayflesje voor condensatie op flessen of glazen is een slimme toevoeging om een frisse en uitnodigende uitstraling te creëren. Niets zegt "versheid" als een beetje condens op een koud glas of fles. En laten we natuurlijk niet vergeten de laptop, een essentieel hulpmiddel om direct aan de klant te kunnen laten zien wat je hebt vastgelegd en om eventuele aanpassingen ter plekke te kunnen maken. Over dit laatste: het ‘’tethered’’ schieten via de kabels van Tether Tools, hier later meer over in een aparte blog.


Het belang van een basiskennis van koken bij het maken van foto's van gerechten wordt vaak over het hoofd gezien, maar het kan een cruciale rol spelen bij het creëren van aantrekkelijke en smakelijke afbeeldingen. Als foodfotograaf is het niet alleen jouw taak om een mooie compositie en belichting te creëren, maar ook om de essentie van het gerecht vast te leggen en het zo uitnodigend mogelijk te maken voor de kijker.

 

Al met al kan een basiskennis van koken de kwaliteit en effectiviteit van je voedselfotografie aanzienlijk verbeteren. Het stelt je in staat om niet alleen mooie beelden te maken, maar ook om de essentie van het gerecht vast te leggen en de kijker te verleiden met de smaken en texturen die ze kunnen verwachten.


een sfeervolle restaurant foto
vers gebakken brood met olijfolie

Het is uiterst handig om met de keuken af te stemmen wanneer het volgende gerecht klaar staat voor de foto. Het fotograferen van alle gerechten in één keer kan namelijk resulteren in een overweldigende hoeveelheid voedsel op de set, wat de frisheid en  presentatie van de foto's niet ten goede komt. Want geloof me, het zal niet voor het eerst zijn dat de keuken gewoon alle gerechten klaar zet en jij je setting, licht of compositie nog aan het bepalen bent.

 

Door vooraf te plannen en te communiceren met de keuken, kun je ervoor zorgen dat de gerechten op het juiste moment worden bereid en naar de set worden gebracht. Op deze manier kun je elk gerecht apart fotograferen, waardoor je meer aandacht kunt besteden aan de compositie, styling en belichting ervan.


Ik heb ervoor gekozen bij deze fotoshoot om gebruik van donkere tinten gecombineerd met accenten van oranje in de foto's, deze kleuren nemen de kijkers onmiddellijk mee naar de sfeer van El Puente. Door deze kleurencombinatie te gebruiken, kun je een warm en uitnodigend gevoel overbrengen dat perfect past bij de ambiance van de locatie. Bovendien helpt het consistent gebruik van dit kleurenpalet om een herkenbare en samenhangende esthetiek te creëren in al de foto's van El Puente. Het geeft je portfolio een unieke signatuur en maakt je werk direct herkenbaar voor je publiek.

15 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page